Yucca Thompsoniana

De herkomst van de Yucca Thompsoniana is Noord Oost Mexico en West Texas. Deze Yucca lijkt heel veel op de Yucca Rostrata, maar heeft betere eigenschappen. Hij verdraagt nog lagere temperaturen, winterhard tot –20C en heeft een veel snellere beworteling. De bladeren zijn iets minder blauw, korter en stijver. De uitgedroogde geelachtige bladeren hangen langs de stam naar beneden wat voor een extra winterbescherming zorgt. Deze Yucca is goed bestand tegen wind, hitte, droogte, sterke vorst en is bladhoudend in de winter. Deze Yucca Thompsoniana vertakt zich vrijwel altijd, maar blijft kleiner dan de Rostrata.

De Yucca Thompsoniana vertakt zich vaak vanaf 1 meter stamhoogte na de bloei. Het bloeiseizoen is in het voorjaar. De crèmekleurige bloemen verschijnen van april tot mei met een bloemstengel van ongeveer 60cm hoog. De standplaats van de Yucca is in de volle zon, niet te natte grond en draag zorg voor een goede drainage. Graaf een gat van liefst 1 meter diep zodat de slecht doordringbare grondlaag helemaal is verwijderd. Zorg voor een dikke laag hydrokorrels, kleikorrels of grind, zodat het water goed kan weglopen. Rond de stam aanvullen met grind, keien en potgrond, zodat er geen vocht tegen de kluit blijft staan. Geef de Yucca Thompsoniana in de zomer niet te veel water.

De Yucca Thompsoniana is gevoelig voor teveel vocht. In de wintermaanden is de vochtigheid op zijn hoogst en kan er rotting in het groeipunt optreden. In de wintermaanden is enige bescherming verstandig, dit kan door middel van een doorzichtig plasticzak over zijn top heen te trekken. Zorg ervoor dat de yucca kan blijven ademen, zodat deze niet verstikt. Je kunt de zak er losjes om heen doen en zorgen dat er aan de onderkant lucht naar binnen kan komen. Zo bescherm je de kop tegen inregenen en kan het niet beginnen te rotten. Krijg je rot in de kop van deze yucca dan is het te behandelen met een schimmelbestrijdingsmiddel, waarnaar de yucca waarschijnlijk weer nieuwe koppen gaat aanmaken. De Yucca Thompsoniana kan men bemesten vanaf mei. Gebruik een handvol kunstmestkorrels van Osmocote of Pokon, dit is voldoende voor het hele jaar. Geef in de winter nooit voeding. Het wortelgestel vervult een zeer grote functie, deze dient ontwikkeld te zijn voordat de winter begint.