Yucca Rostrata

De Yucca Rostrata is een prachtige blikvanger voor uw tuin of terras. De herkomst van de Yucca Rostrata is oorspronkelijk uit het Zuiden van de VS en Noord Mexico. De Yucca Rostrata heeft meestal 1 stam die ongeveer 4.5 meter hoog kan worden, het komt zelden voor dat hij zich vertakt. De kleur bladeren zijn blauwgroen tot blauwgrijs, zeer smal, ongeveer 40 tot 60cm lang en staan in rozetvorm. De bladeren hebben bladranden met tandjes die scherp zijn waar men zich aan kan bezeren. De oudere bladeren hangen met de punt naar beneden en bedekken de hele stam. Men kan de oudere bladeren aan de stam ook weg knippen, maar het is beter dit niet te doen, omdat dit een extra winterbescherming geeft.

De Yucca Rostrata is bladhoudend, geschikt voor het Nederlandse klimaat en winterhard tot –12/-15C, maar moet wel goed geworteld zijn in de volle grond. De Yucca Rostrata wortelt zich zeer snel. In de late lente en begin van de zomer verrast de Yucca Rostrata u met een groot aantal witte bloeiende bloemen en heeft een bloemstengel van ca 60cm hoog. De beste standplaats is in de volle zon. Geef in de zomer niet teveel water. In het voorjaar met mate bemesten met kunstmestkorrels van Osmocote of Pokon, geef in de winter nooit voeding. De Yucca Rostrata is wel gevoelig voor vocht. In de wintermaanden kan het zeer vochtig zijn en kan er rotting in het groeipunt optreden. Men kan dit voorkomen door de bovenkant te beschermen tegen inregenen door bijvoorbeeld een doorzichtige plasticzak over zijn top te trekken.

Je moet er wel voor zorgen dat de Yucca wel kan blijven ademen. Zorg ervoor dat aan de onderkant van de plasticzak er lucht bij kan komen. Zorg bij het plaatsen voor een goede drainage, door eventueel de slechte doordringende grondlaagte verwijderen. Graaf een gat van ongeveer 1 meter diep en voeg dan een dikke laag hydrokorrels, kleikorrels of grind toe, zodat het water goed kan weglopen. Om de stam heen aanvullen met keien of grind gemengd met potgond, zo blijft er geen vocht tegen de kluit aan staan en wordt wortelrot voorkomen. Eventueel de boom iets hogerop planten.