Pinus Pinea (pijnboom)

De Nederlandse naam voor Pinus Pinea is pijnboom en geschikt voor het Nederlandse klimaat, winterhard tot –15C. De Pinus Pinea is een boom uit de dennenfamilie. De herkomst is oorspronkelijk uit het Westelijk Middellandse Zeegebied en de boom is veelal te zien in Italië, Spanje en Frankrijk. De Pinus Pinea straalt levenskracht en vruchtbaarheid uit. De boom wordt gezien als symbool voor overwinning van de dood. In Oriëntaalse culturen wordt de Pinus Pinea als symbool beschouwd voor moed, trouw, standvastigheid en karaktersterkheid.

De Pinus Pinea kan wel 30 meter hoog worden en heeft een paraplu/ parasol vormige kroon. De takken zijn meestal onder een scherpe hoek opstijgend aan de stam. De kleur van de boomschors varieert van roodbruin tot oranje. De schors heeft diepe groeven en schubben. De naalden van de Pinus Pinea zijn ongeveer 10 tot 18cm lang en zijn stijf en stekend. De naalden zijn licht tot donkergroen van kleur en in de winter behoudt de boom zijn naalden. De dennenappels zijn eivormig tot breed ovaal en ongeveer10 tot 15 cm lang en 10 cm breed. Ze zijn glanzend bruin van kleur. De beworteling van de Pinus Pinea is breed vertakt. Hij houdt van een zonnige standplaats en kan zeer goed tegen harde wind. De Pinus Pinea houdt niet van koude en natte voeten, daardoor kan wortelrot ontstaan. Zorg voor een goede drainage door potgrond met klei, hydrokorrels of met grind te vermengen.

In het voorjaar bemesten met een hand vol kunstmestkorrels van Osmocote of Pokon. en dan in de zomer nog een keer. Geef in de winter nooit voeding. Geef in de zomer bij normale temperaturen 1 keer in de week goed water en bij hele hoge temperaturen in de zomer 2 keer. De zaden (pijnboompitten) die aan de Pinus Pinea groeien zijn eetbaar. De pijnboompitten zijn witte zaadjes die verborgen zijn tussen de dennenappels en zitten in een harde schaal. De boom levert pas bruikbare zaden (pijnboompitten) als hij zo’n 70 jaar oud is. Dat verklaart meteen de hoge prijs van de pijnboompitten, want er is maar weinig commerciële teelt. De zaden (pijnboompitten) zijn rijp in de herfst of in de winter. De smaak wordt sterker door ze te roosteren. Ze worden gebruikt in slaatjes maar ook voor vulling van vlees, kip of groente om er een noten smaak aan te geven. Pijnboompitten worden veel gebruikt in de Italiaanse keuken. De pijnboompitten zijn een essentieel onderdeel van de pesto. De pitten van deze pijnboom bevatten 50 tot 60 procent olie, eiwitten, suikers, vitamine B en C, mineralen en hars.