Ficus Carica (vijgenboom)

De vijgenboom staat bekend om zijn mooie frisgroene grote bladeren, zijn glad metalen grijze stam en zijn heerlijke smaak volle vrucht. De vijg doet het prima in het Nederlandse klimaat en geeft zelfs zijn vrucht in Nederland.

Herkomst

De vijgenboom is afkomstig uit de gebieden rond het oostelijke deel van de Middellandse zee, Klein Azië en uit Noord West India. Maar de vijgenboom is nu ook inheems in Zuid Europa en Noord Afrika en komt nu zelfs voor in Nederland.

Verzorging

De vijgenboom is winterhard tot –15C geplaatst uit de volle wind en verliest zijn blad in de winter. Deze vijgenboom hoeft niet ingepakt te worden, mits de voorgeschreven temperaturen van –15C niet wordt overschreden. De kleinere vijgenbomen zijn natuurlijk minder winterhard, dus oppassen in de winter. De oudere met dikke stammen zijn natuurlijk veel meer bestand tegen bevriezing. Bij extreme vorst kun je de vijgenboom inpakken met bijvoorbeeld rietenmatten of een vliesdoek, maar wel ademdoorlatend.

De bovenkant bedekken met een stuk plastic zo blijft het riet of vliesdoek droog. Bij aanhoudende extreme kou de vijgenboom regelmatig luchten om schimmel en rot te voorkomen. De voet van de stam bij een hele extreme winter bedekken met stro of compost, zodat de wortels niet kunnen bevriezen. Houd je de vijgenboom in pot zorg dan dat onder in de pot gaten zitten zodat het overtollige water weg kan stromen en minder snel kan bevriezen. Men kan de pot bij extreme kou inwikkelen met noppenplastic dit geeft een extra isolatie. Houdt de grond wel vochtig in de winter maar niet te nat.

Standplaats

De vijgenboom plaatsen op een warme standplaats, op een geschutte plek in de volle zon of halfschaduw. Gebruik bij het plaatsen van de vijgenboom een goede drainage door middel van potgrond te gebruiken en deze te vermengen met hydrokorrels, kleikorrels die het water opnemen of grind. Het grind zorgt ervoor dat het water goed weg loopt, dit om wortelrot tegen te gaan. Als de onderste bladeren van de vijgenboom gele vlekken krijgt, dan staat de vijgenboom te nat. De vijgenboom komt het beste tot zijn recht in de volle grond, maar kan ook prima in de pot gehouden worden. Zorg er wel voor dat onder in de pot gaten zitten zo kan het teveel aan water weg lopen. Door de vijgenboom in de grond te plaatsen kan die zich goed wortelen, waardoor de vijgenboom beter tot zijn recht komt. Bij aanplanting goed vochtig houden de vijg heeft nog maar korte wortels waar hij nog niet goed water mee op kan nemen.

Water geven

De vijgenboom in de zomer veel water geven. De vijgenboom gebruikt van zich zelf veel water. Bij een tekort aan water gaat het blad meteen hangen. Bij aanplanting in het begin goed vochtig houden. Hou je de vijg in pot hou er dan rekening mee dat als het regent het regenwater op de bladeren valt en maar weinig water in de pot terecht komt. Bij rijping van de vrucht van de vijgenboom niet te veel water geven dan kan de vrucht gaan barsten. Bij aanplanting goed vochtig houden.

Voeding

De vijgenboom in het voorjaar bemesten met kunstmest korrels van Osmocote of van Pokon. Het voordeel van deze voeding is dat deze korrels zich vanzelf oplossen. Bij lage temperaturen lossen de korrels langzaam op, zo krijgt de vijgenboom de gepaste voeding en bij hoge temperaturen lossen de korrels veel sneller op, zodat de vijg meer voeding krijgt. In het voorjaar twee goede handenvol korrels erbij voegen is in principe voldoende, maar men kan het nog een keer herhalen in de zomer. De voeding ruim om de stam strooien, omdat de vijgenboom zich heel uitgebreid wortelt. De vijgenboom kun je in toom houden door niet teveel te bemesten, anders groeit hij veel te snel. De vijgenboom houdt van een kalkrijke grond.

Bloei

De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De vijgenboom kan zonder bestuiving bevrucht raken. De vijgenboom is partenocarpe, dat betekent dat de vijgenboom vruchten ontwikkeld zonder dat daar bevruchting aan te pas komt, oftewel maagdelijke vruchtzetting. De vijgvruchten die zich in het naseizoen niet meer ontwikkelen, rijpen in het volgende jaar.

Boom (vijgenboom) snoeien

Het snoeien van de vijgenboom is heel eenvoudig. Snoei in het najaar of vroege voorjaar de takken terug, maar niet verder dan 1 of 2 knoppen. Snoei de vijgenboom in het najaar alleen als alle bladeren eraf gevallen zijn. Te laat snoeien in het voorjaar kan de boom doen gaan bloeden en zal een witte melksap vrijkomen. Deze melksap kan irriterend zijn voor ogen en handen, dus goed uitkijken. Lees verder over het snoeien van bomen.

Het blad

De bladeren van de vijgenboom bevatten dikke leerachtige bladeren en zijn handvormig gelobd. Het blad kan 3 tot 5 lobbig zijn en is frisgroen van kleur. De bladeren van de vijgenboom zijn zeer decoratief, en wordt ongeveer 20 cm lang en 15 cm breed en verliest zijn blad in het najaar. De bladstelen zijn geel van kleur.

Vrucht

De vrucht van de vijg is heerlijk roodvlezig en zoetsappig en wordt ook gebruikt om jam van te maken. De vruchten worden niet tegelijk rijp.

Beworteling

De vijgenboom wortelt zich uitgebreid en diep. Dus de wortels kunnen het water van diep halen.

Ziekte of plaag

Na de winter kan de vijgenboom gevoelig zijn voor rode spintmijten. Door deze rode spint tasten de nieuwe bladeren aan en daardoor ontstaan bruine vlekken op de bladeren van de vijgenboom. Algemeen voorkomende ziektes van de vijgenboom zijn grauwe schimmel, grijsrot, dorpluizen, rode puistjes of wolluizen. Deze kunnen schade aanbrengen aan vrucht, bloem of bladstengels. Al deze ziektes of plagen zijn te bestrijden met bestrijdingsmiddelen.